A kínai ötfűszer-keverék titka

Akik voltak már kínai étteremben, esetleg Kínában, tudják milyen fenséges az ötfűszer-keverékkel készült lakoma. Mitől is olyan híres ez, utánajártunk!

Publikálva: 2012/04/18 · Szerző: Topor Erika

Mi az a kínai ötfűszer-keverék?
 

A keverék összetétele: csillagánizs, édesköménymag, szegfűszeg, szecsuáni bors és cassia (ez a fahéj egyik változata, lásd: http://www.kislexikon.hu/cassia.html) alkotja, itthon is kapható készen fűszerüzletekben.

Nemcsak sós ételekben működik, csokoládés vagy almás desszerteket is izgalmassá tesz. Főleg kísérletező kedvűeknek ajánlott!


Csípős sárgarépasaláta pirított mogyoróval, ötfűszeres kolbászkákkal


Hozzávalók (4 adag)

50 dkg (6 közepes méretű) sárgarépa, meghámozva, lereszelve
30 dkg koktélparadicsom, félbevágva
1 csokor friss koriander, finomra aprítva
1 csokor menta, finomra aprítva
5 dkg pirított, sótlan földimogyoró, durvára vágva

Az öntethez:
2 nagy zöldcitrom leve
3 teáskanál cukor
4 evőkanál halszósz
1 chilipaprika, kimagozva, finomra aprítva
1 kis gerezd fokhagyma, reszelve
6 evőkanál víz

Az ötfűszeres kolbászkákhoz:
60 dkg darált sertéshús, szobahőmérsékleten
2 salottahagyma (vagy 1 hagyma), finomra aprítva
4 gerezd fokhagyma, lereszelve
2 evőkanál halszósz
2 teáskanál csípőspaprika-krém
2 teáskanál kínai ötfűszer-keverék
só, bors
a tepsi kikenéséhez olaj



1. Az öntet hozzávalóit összekeverjük.

2. A sárgarépát és a félbevágott koktélparadicsomot összeforgatjuk az öntettel, majd hozzáadjuk a koriandert és a mentát. Megszórjuk a pirított mogyoróval.

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra (gázsütőn 4-es fokozat).

2. Egy nagy keverőtálban összekeverjük a darált húst a finomra aprított hagymával, a fokhagymával, a halszósszal, a csípőspaprika-krémmel és a kínai ötfűszer-keverékkel. Sózzuk, borsozzuk.

3. Egy 30x25 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral. Enyhén megolajozzuk. A húsmasszát a tepsibe terítjük, tetejét késsel elegyengetjük. A tetejét is megkenjük kevés olajjal.

4. 25–30 percig sütjük, amíg átsül, a teteje enyhén megpirul. A kisült zsírt leöntjük róla. Hagyjuk kissé lehűlni. Egy darabban óvatosan kiborítjuk. (Eddig a stádiumig akár előre is elkészíthetjük, fóliába csomagolva akár egy napra is a hűtőbe tehetjük, ez praktikus lehet, ha például nagyobb létszámú vendégségre vagy kerti partira készülünk.)

5. Az egyben sült „fasírtból” 3x6 cm-es rudacskákat szeletelünk, és serpenyőben, kevés olajon vagy faszenes grillen mindkét oldalukat aranyszínűre sütjük.

6. A csípős sárgarépa-salátával tálaljuk, de mind a kolbászka, mind a saláta kiváló szendvicsbe (vagy akár pitába) töltve is.

Hozzászólás:





Hirdessen a receptoldal.hu-n! A felhasználók saját szakácskönyvei