Bodri Pincészet és Szőlőbirtok

A Faluhelyen található toszkán szépségű völgyben, ahol a feldolgozó és a pincék találhatóak, a végcél egy olyan borturisztikai komplexum létrehozása, melyben a bor, a gasztronómia és a rendezvények mellett termálfürdőt is találhatni. A cél persze az, hogy helyben minél több bort fogyasszanak a vendégek, akiket a szolgáltatások és attrakciók magas színvonala hoz el a völgybe.

Publikálva: 2012/01/11 · Forrás: Bodribor.hu

Az ötödik generációs családi pincészetnél tíz fős csapat dolgozik, a család tagjai ott vannak a pince életének minden fontos mozzanatánál. A borászat szakmai irányításában a tehetséges és tudatos fiatal Bősz Adrián segíti Bodri Istvánt. A napi pincei munkákban jelenleg egyetlen borász dolgozik, de a létszám a feladatok és a palackszám növekedésével nőni fog. Solymos Gergely intézi az értékesítést, Bodri Orsi a szállítással és a logisztikával kapcsolatos dolgokat felügyeli, valamint irányítja a két főt számláló back office rendszert. A 25 hektárból 11 a meseszép, eldugott, keleti-északkeleti tájolású Faluhely-dűlőben található, a szőlők zöme kékfrankos, van továbbá 3 hektár cabernet sauvignon, 2 hektár merlot, fél hektár cabernet franc, kadarka és olaszrizling, a hűsebb fertályokon egy hektár sauvignon blanc, valamint ugyancsak egy hektárnyi rozé-kékfrankos és fél hektár pinot noir teszi a dolgát. 11 hektár van a déli kitettségű Gurovicában is, ahol a kékfrankos mellett egy hektár cabernet franc, egy hektár merlot, fél hektár cabernet sauvignon, kadarka és rajnai rizling dolgozik A Csötönyi-völgyben rozé fakad, a Gesztenyésben kékfrankos. Bodriék jellemzően 2-3 kilogrammos tőketerheléssel dolgoznak, a csúcsboroknál egy kilogramm szőlőt hagynak fenn tőkénként.

A pince 200 tonnát tud feldolgozni, a borok 25 darab, kétezer hektónyi korracél tartályban és ötven darab 225 literes, valamint 100 darab 500 literes hordóban érlelődnek. A borok amúgy egyre szebbek, koncentráltabbak és karakteresebbek, a termékpiramis szűk kétharmada profi, könnyű és fincsi sztenderd bor, negyede egy polccal feljebb található, kábé 10 %-a a csúcson foglal helyet. A márkák felől nézve a legnagyobb mennyiségben a Rozi rozét palackozzák, ez az össztermelés 30 %- át teszi ki, a könnyedebb vörösborok, azaz a Bodri kutya és a Civilis cuvée az össztermés 40 %-át alkotják és 30 %-on osztoznak a fehérborok, az egyéb vörösök és a prémium borok. A klasszikus kategóriába tartozó fehér és vörösborok kiváló ár-érték aránnyal rendelkeznek, kiemelkedik közülük a Kadarka és a Bikavér, melyek tán a legintenzívebben tükrözik-közvetítik azt, amit szekszárdiasság alatt értünk, azaz (leegyszerűsítve) tüzes tartalmasság és könnyed gyümölcsösség jó balanszú, jó ivású egységét. A pincészet büszkesége a Faluhely-szelekció sorozat, ebben a kategóriában találhatók a koncentráltabb, a pincészet arculatát, személyiségét intenzívebben tükröző borok. Ide tartoznak az olyan, kis palackszámú fajtaborok, mint a cabernet, a merlot, a pinot noir és a Bikavér. A zászlós bor a mély, nagyon komplex (és nemzetközileg nagyon sikeres) Optimus cuvée, amely csak a kiemelkedő évjáratokban kerül a borszeretők asztalára. Jelenleg úgy 150 ezer palack készül, a jövőben 200 ezret fognak forgalmazni. Kábé 1600-6500 Ft között mozognak a pinceárak a rozétól az Optimusig.

Bodriék a mai trendekhez, a fogyasztók szájízéhez igazodva próbálják a fogyasztási szokásokat kielégíteni, a borok jó része az éttermekben és a vinotékákban fogy el. Az amúgy egyre jobb borokat forgalmazó multiktól kezdve (Tesco, Metro, CBA, Cora, Auchan) a borkereskedő cégeken és az üzletekben történő közvetlen értékesítésen kívül jelentős a helyi értékesítés, stratégiai cél, hogy ennek aránya növekedjék. Bár a Bodri Pincészet elsősorban a belföldi piacra készíti borait, de a (Németország, Anglia, Szerbia) felé utaztatott kisebb tételek mellett idén jelentősebb mennyiséget vesz fel Kína, összességében a borok kb 10 %-a megy exportra.

Jelenleg hét darab kétágyas szobában lehet lepihenni a Bodri-borok mellé feladott házias és helyi fogások után. A szobák a hagyományos népi stílusjegyeket ötvözik, korszerű technikai megoldásokkal. A bútorok és az ágyak több, mint 200 éves restaurált sváb parasztbútorok. Lehet házi szalámiból, stifolderből, szalonnából, sonkából és zöldségekből álló habkönnyű paraszttálat rendelni, vagy belakmározni a legendás, pásztortarhonyával vagy csipetkével körített vörösboros marhalábszár-pörköltből, majd lezárni a sort a szintén házilag készített túrós, meggyes vagy mákos rétessel, a magyaros gasztronómia magas színvonaláról Pölöte Norbert és Bodri Tibor gondoskodik. A tervek szerint lesz még úgy 15 kétágyas szoba és Bodrik erősen gondolkoznak a termálhotelen is, de ez még nincs eldöntve. Mint szinte mindenütt az országban, itt is pompás termál fortyog a föld alatt: 400 méter mélyen 32 fokos vizet rejt a faluhelyi lösz, ha (a saját tőke, az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap támogatása és a bankhitelek mellett) sikerül további pályázati pénzekhez jutni, lesz termál wellness-hotel is, három éven belül.

Hozzászólás:





Hirdessen a receptoldal.hu-n! A felhasználók saját szakácskönyvei