Cukkini eltevése

Cukkini ugyan egész évben kapható, de a minősége nyáron a legjobb. Ilyenkor tegyünk el belőle pár üveggel, és az ízletes cukkinit egész évben élvezhetjük!

Publikálva: 2012/04/18 · Szerző: Topor Erika

A cukkíni a tökhöz hasonlóan sokféle módon használható fel. Rántva, főzelék gyanánt, savanyúságnak, de akár kompótnak is elkészíthető.

 

Ananászbefőtt cukkíniből

Hozzávalók: 3 kg felkockázott tök (cukkíni), 40 dkg cukor, 4 dkg citromsav, 4,2 l. víz, 1 l. ananászszörp.

Elkészítése: A tököt körömnyi kockákra vágom, 2 l. vízben elkeverek 4 dkg citromsavat, és a tökre öntöm. 24 óra hosszat állni hagyom. Másnap 2 l. vízből és 25 dkg cukorból szirupot főzök, és a lecsöpögtetett tököt kb. 2 percig a szirupban főzöm. Ezután leszűröm. A lét kiöntöm (de szirupként savanyítva citromsavval és aromával, üdítőnek is felhasználható). 1 l. ananászszörpből, 2 dl. vízből és 15 dkg cukorból szirupot főzök, a tökre öntöm (már ne forraljuk!) és azonnal üvegekbe töltöm. Száraz dunsztba tesszük.

Ananászbefőtt cukkíniből

Hozzávalók: 5 kg felkockázott tök, 2 evőkanál. ecet, 50 dkg cukor, 0,5 dl citromlé, 1 l. ananászszörp, 3-4 db szegfűszeg.

Elkészítése: 3 l. vizet az ecettel felforralunk, belerakjuk a tököt, 3 percig forraljuk, és a vízben hagyjuk kihűlni. A cukrot 8 dl vízben elkeverjük, felforraljuk, hozzáadjuk a citromlét, a szörpöt és a szegfűszeget, ha felforrt belerakjuk a tökkockákat, és ismét felforraljuk. Azonnal üvegekbe szedjük, és száraz dunsztba rakjuk.

Cukkíni fokhagymásan

Hozzávalók: 1, 5 kg cukkíni, 2 ek só, 2 csokor kapor, 1 fej fokhagyma, 1-1 kk bors és köménymag, 10 dkg cukor, 5 dl borecet, üvegenként késhegynyi tartósító.

Elkészítése: A cukkínit meghámozzuk, kettévágjuk, magját kikaparjuk, majd újnyi csíkokra vágva besózzuk. Egy óra elteltével a sóból kinyomkodjuk, és üvegekbe rakjuk. A borecetet fél liter vízzel felöntjük, belerakjuk a fűszereket, a fokhagymagerezdeket és az apróra vágott kaprot, és 4-5 percig forraljuk. A lét azonnal a cukkíni szeletekre öntjük, rászórjuk a tartósítót, az üvegeket lezárjuk, és 10 percig gőzöljük.

Cukkíni fűszeresen

Elkészítése: A vékonyan lehámozott és ujjnyi karikára vágott cukkínit ugyancsak karikára vágott húsos zöld és piros paprikával rétegezve üvegekbe rakjuk, néhány szelet tisztított tormát téve közé. A borecetet felhígítjuk azonos mennyiségű vízzel, ízesítjük ízlés szerint sóval, cukorral, 1-2 szál kaporral, csomborral, tárkonnyal, jól felforraljuk, és forrón a cukkínire öntjük, melynek tetejére tettük a megfőtt fűszernövényeket és a csapott mokkáskanálnyi tartósítószert. Az üvegeket lekötjük, és szárazgőzbe rakjuk.

Cukkíni-paprika saláta

Hozzávalók: 1kg cukkíni, 1 kg húsos zöldpaprika, 1 szál torma, 8 dl borecet, 20 dkg cukor, 2 ek só, 3-4 babérlevél, 1-1 csokor kapor és tárkony, üvegenként késhegynyi tartósító.

Elkészítése: A cukkínit meghámozzuk, a paprikákat kicsumázzuk, és mindegyiket karikákra vágjuk. A felszeletelt tormával együtt üvegekbe rakjuk. A borecetet ugyanannyi vízbe öntjük, belerakjuk az összes fűszerfélét, majd 3-4 percig forraljuk. A zöldfűszereket kiszedjük a léből, elosztjuk az üvegekbe, rátesszük a tartósítót, az üvegeket a forró lével felöntjük, lezárjuk, majd száraz dunsztba rakjuk.

Cukkíni római módra

Elkészítése: 2 kg cukkínit gondosan mossunk meg. 1/2 cm vastag szeletekre vágjuk le. 1/2 liter borecetben (5%-os töménységű) forraljuk fel az összevágott cukkínit. Egy citromot mossunk meg, héjával együtt vágjuk igen vékony karikákra, szedjük ki a magját. Az ecetből szűrőkanállal szedjük ki a cukkínit, és a citromkarikákkal együtt helyezzük üvegekbe. Vegyünk 25 dkg vöröshagymát, tisztítsuk meg, vágjuk vékony karikákra, és forró olajban (legjobb az olívaolaj, de jó a napraforgó is), néhány percig pároljuk, amíg üveges nem lesz, de ne legyen puha. Lecsöpögtetve rakjuk az üvegekbe levő cukkínire. Az ecetet leszűrve forraljuk fel 25 dkg cukorral, 1 evőkanál mustármaggal, 3-4 szelet szárított chilivel, 1 kávéskanál vegyes zöldfűszerrel. (Ebben lehet kevés tárkony, borsikafű, turbolya, illetve variálhatjuk tetszés szerint.) Az egészet felforralva és leszűrve öntsük forrón az üvegekben levő cukkínire, és azonnal zárjuk. Lehetőleg hűvösben, sötétben tároljuk. Nem egész télre, de 3-4 hónapig elálló savanyúság.

Cukkíni sóban

Elkészítése: A cukkínit meghámozzuk, belét kiszedjük, legyaluljuk, és jól besózva, 2 órán át, állni hagyjuk. Aztán kicsavarjuk, és széles szájú üvegbe jól belenyomkodjuk, úgy, hogy az üveg aljára sót, arra 2-3 újnyi tököt, ismét sót, és ismét cukkínit rakunk. A legfelső réteg só legyen. Lekötjük, és hűvös helyre tesszük. Használat előtt többször váltott hideg vízben kiáztatjuk.

Cukkíni saláta

Elkészítése: A nagy uborkához hasonló sötétzöld héjú tököt meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, és magos részét kikaparjuk. Ezután félujjnyi szeletekre vágjuk, és egy edénybe téve besózzuk. Egy-két órai állás után a sóból kinyomjuk, és néhány szál zöld kaporral rétegezve lazán üvegekbe tesszük. Ízlés szerint hígított ecetet felforralunk sóval, egy kevés cukorral, egy fej tisztított, de egészben hagyott vöröshagymával, 1 gerezd fokhagymával, néhány szem egész borssal és köménymaggal. Belekeverünk egy késhegynyi szalicilt vagy benzoesavas nátriumot, és forrón a cukkínire öntjük. Az üveget lekötjük, és száraz gőzbe tesszük.
 

Édes-savanyú cukkíni

Hozzávalók: 1, 5 kg zsenge cukkíni, 5 dl tárkonyecet, 40 dkg cukor, 1 ek só, 1-1 kk mustármag és szemes bors, 1 csokor kapor.

Elkészítése: A cukkínit meghámozzuk, 2 x 2-es kockákra vágjuk, majd üvegekbe rakjuk. Az ecetet félliternyi vízzel keverjük, belerakjuk a cukrot, a sót, és a fűszereket, majd felforraljuk. A tűzről levéve beleadjuk a finomra vágott kaprot, s ha már langyos, a cukkíni darabokra merjük. Az üvegeket lezárjuk, és 20 percig gőzöljük.

Fokhagymás cukkini


Hozzávalók: 2 kg cukkíni, 8 gerezd fokhagyma, 20-30 dkg gyöngyhagyma, 1 csokor kapor, 4-4 szál kakukkfű és rozmaring.

A léhez: 10%-os ecet, cukor, só, egész bors, koriander.

Elkészítése: A cukkínit meghámozzuk, félbevágjuk, és kimagozzuk. A húst körömnyi kockákra vágjuk, az üveg aljára kaprot teszünk, a többi megtisztított hozzávalóval együtt az üvegbe rétegezzük. A zöldség-rétegek közé kerül, a rozmaring, és a kakukkfű. Ez után megmérjük, hogy az üvegbe mennyi víz fér. Minden fél liter vízhez fél deci 10%-os ecetet, 10 dkg cukrot, kevés sót, egy kiskanál borsot, és koriandert adunk. Felforraljuk, és a cukkínire öntjük. Másnap a levet újra átforraljuk, és visszaöntjük az üvegbe. Ezután az üveget lezárjuk, száraz dunsztba tesszük, majd a végleges helyére állítjuk.

Hozzászólás:





Hirdessen a receptoldal.hu-n! A felhasználók saját szakácskönyvei