Étkezési tanácsok a futás kedvelőinek!

Ha nemcsak az alakod megtartása vagy szépítése a célod, hanem a teljesítőképességed is növelnéd, próbáld ki étkezési tanácsainkat!

Publikálva: 2012/03/29 · Szerző: Topor Erika

Az átlaghőmérséklet növekedésével megnő a futás-kedv is. Márha nem mindig "holnap" akarod elkezdeni. A tavasz az a szabadban végezhető sportok ideje. Ha a minennapi edzésed komolyan veszed, akkro érdemes étrendedet is ehhez igazítanod. A jó teljesítőképességhez mindenképpen szükséged lesz pár "energiaforrásra".

Szénhidrát - az elengedhetetlen energia!

A jó energiaforrások alapja, hogy étrendedben 60-70%-ban beépítesz szénhidrátokat. Ez főleg rizst, teljes kiőrlésű gabonákat és tésztát jelent. Délután uzsonnaként ehetsz egy kis müzliszeletet is, mivel az izommunka miatt az izmoknak szüksége van a cukorra.

Egyél naponta lehetőleg 5X!

A naponta ötszöri étkezésnek köszönhetően a szervezeted folyamatosan el lesz látva energiával, de ez nem azt jelenti, hogy egész nap enni és enni és enni kell. Került a súlyos nehéz ételeket, kedved szerint rágcsálhatsz sárgarépát, gyümölcsöt. A napi 5-szöri étkezést akkor csinálod jól, ha a normál ételadagodat osztod öt részre, így nem kell attól tartanod, hogy hízol a rengeteg evéstől, mégis megkapod a szükséges tápanyagokat. A változatos táplálkozás elengedhetetlen, nőknél főleg a vasra van szükség, de a legbiztosabb, ha a vitaminokkal dús élelmiszereket eszed. Ezt a friss zöldség és gyümölcsök fogyasztásával érheted el.

Fehérjék

A napi élelmiszerek kb. 20%-ában fehérjéknek kell lenni. Ez lehet gomba, sovány húsok, hal.Még a legszigorúbb diétázóknak is ajánlott esténként fehérjét fogyasztani, mert ez segít a szervezet edzés utáni regenerációjában.

 

Hozzászólás:
Freya (2012/05/08):
Ez így van! Minden sporttevékenység előtt hagyni kell 40 percet minimum, hogy a gyomor megeméssze a tartalmát, és a mozgásra tudjon a szervezet koncentrálni :D
Tonex (2012/05/08):
Azonban közvetlen futás előtt nem ajánlatos enni. Sok energiát elvesz az emésztés, és a plussz rakomány sem hasznos futás közben =)

Hirdessen a receptoldal.hu-n! A felhasználók saját szakácskönyvei