Fehér kenyér

FőoldalElőételFehér kenyér

Nehézség: könnyű · Idő: · Hozzávalók: 4 személyre

Fehér kenyér hozzávalói:

  • Fehér kenyér
  • Fehér kenyér elkészítése:

    Meleg vízhez adom a cukrot és az élesztőt és megvárom, hogy picit felfusson. Ezután a többi hozzávalóhoz keverem és legalább fél óráig dagasztom. Az állaga akkor megfelelő, ha nem ragad a kézhez, könnyen gyúrható, nem morzsalékos, rugalmas. Dagasztás után kelesztem fél-egy órát, majd újra átgyúrom és megint kelesztem. Én általában a második kelesztést már abban a tepsiben szoktam végezni, amiben sütöm. Amikor megkelt, vizes kézzel átsimítom a tetejét, hogy mindenhol érje víz, majd az előmelegített sütőbe helyezem. Jobb lesz a végeredmény, ha a sütőbe hőálló tálkában vizet teszünk. Magasabb hőfokon (220-260 °C) sütöm 5-10 percig, majd alacsonyabb hőfokra (160-180 °C) állítom a sütőt. Körülbelül 40 perc alatt sül meg teljesen.

    Fehér kenyér tippek:

    Víz helyett lehet tejjel készíteni, ekkor a tejport elhagyhatjuk. Az olajat kiválthatjuk vajjal. Nem minden liszt egyforma. Még azonos márka esetén is változhat a minősége. A leírt mennyiségek emiatt változtathatóak az adott liszt tulajdonságainak függvényében. Ha csak egyszer kelesztünk, szintén nagyon finom lesz a kenyér, ám morzsolódósabb és nehezebb állagú lesz. Ettől függetlenül ugyanúgy eláll akár egy hétig is.

    Egy finom fehér kenyér ebédre vagy vacsorára? Oszd meg ismerőseiddel!

    További szakácskönyvek:

    Szerző: reiikaa

    Teljes név: Varga Réka Dóra

    0 Szakácskönyv megtekintése

    Publikálva: | Megtekintve: 1785 alkalommal | Népszerűség: 5.0

    Szólj hozzá a recepthez:





    Hirdessen a receptoldal.hu-n! A felhasználók saját szakácskönyvei