Főzési tippek kismamáknak

Étkezési alapok kismamáknak, mit és mennyit adjuk kiababánknak

Publikálva: 2012/01/30 · Forrás: Babaetető.hu

Kismama főz a kisbabának

Egy kis alapismeret:
A tápanyagok 3 csoportba oszthatóak feladatuk, és szerkezetük alapján:
1., Energiát adó tápanyagok ( szénhidrát, zsirok)
Szénhidrátokat főleg a növények tartalmaznak. Szerepük elsősorban az energiaszolgáltatás. A túl korán adott rostos étel akadályozza a csecsemőnél a tápanyagok felszívódását. Később azonban a rostos ételek fogyasztása elengedhetetlen a normális bélműködéshez.
A zsír mint energiaforrás a szénhidrát mellett a legfontosabb kalóriát adó anyag. 6-7 hónapos kortól növényi olaj formájába (napraforgó, szója, oliva) kapja meg ezt a csecsemő. Addig az anyatej elegendő kalóriát tartalmaz a baba számára.
2., Építő tápanyagok ( fehérjék, ásványi anyagok)
A fehérje a sejtek és a belőlük felépülő szövetek állományának jelentős részét alkotja.
A növényi fehérjéket kiegészítjük,  6 hónapos kortól bevezetett főzelék mellé adott hússal, 8 hónapos kortól sajttal, túróval és 9 hónapos kortól adott főtt tojás sárgájával.
A kálcium és a foszfor a csontosodás legfontosabb ásványi anyagai. Ezeket a tej és a tejtermékek biztosítják. Továbbá a vas is elengedhetetlen az egészséges fejlődéshez. Ezekhez a baba a zöldfözelékekből, sovány husokból és belsőségekből juthat.
A jód a pajzsmirigy fontos alkotórésze. Túlnyomórészt az ivóvízből juthatunk hozzá.
3., Védő tápanyagok (vitaminok)
Kétféleképpen csoportosíthatjuk a vitaminokat
-    zsírban oldodó vitaminok ( A,D,E,K)
-    vízben oldódó vitaminok ( C, B-vitamin csoport stb.)
A baba vitaminnal való ellátását a vegyes étrend biztosítja.  


4-6 hónapos kortól kezdve
A baba első főzeléke a sárgarépa és a burgonyapüré. Először gyümölcs levekkel-pürékkel kezdjük az elválasztást. Először egy féle zöldségből készült főzelékkel kezdjünk, utána színesíthetjük pl: sárgarépapüré burgonyával vagy almafőzelék burgonyával. 6-7 hónapos korban már jobban variálhatjuk, hogy a baba szívesebben fogadja az ételt.
Például : burgonyapüré banánpéppel, brokkoli burgonyával, salátafőzelék stb.
Uzsonnára a legjobb alapanyag a gyümölcs és a túró. Alma, meggy, őszibarack vagy akár paradicsom túróval keverve a babák kedvence lehet.
1 éves kora után a baba már szinte azt eheti amit a család. Már ő is a kezébe szeretné fogni az ételt.
Erre alkalmasak például:

Bundázott zöldségek:

10dkg sárgarépa, 1 dkg karalábé, 10dkg zellergumó, 3 egész tojás, 10 dkg fejtett zöldborsó, 1 csomó petrezselyemzöldja, 15 dkg liszt, 10dkg zsemlemorzsa, 4dl olaj a sütéshez.

A megtisztított zöldségeket feldarabolva fedő alatt puhára pároljuk, kevés víz hozzáadásával. A tűzhely szélén hagyjuk a párolóedényben kihülni, majd leszürjük. Burgonyanyomóval törüjük át a zöldségeket hozzákeverjük a vágott petrezselyemzöldet egy tojás sárgáját és 10dkg lisztet. Az így nyert masszából ujjnyi vastag rudacskákat formázunk. A babának szánt darabokat megforgatjuk lisztben, tojássárgájában és zsemlemorzsában. Ezeket a rudacskákakt külön tesszük, hogy ne keveredjen a többivel. A családnak szánt falatokat a lisztben és a felvert tojásfehérjével is kiegészített tojásban zsemlemorzsában bundázzuk. Közepesen forró olajban pirosra sütjük. Papírszalvétára szedjük, hogy a fölösleges olaj leitatódjon róla.

Brokkoli palacsintatésztában:


50dkg brokkoli, 12dkg liszt, 2 db tojássárgája, 2 evőkanál olaj 4 dl olaj a sütéshez.

A brokkolit alapos mosás után enyhe sós vízben félpuhára főzzük. A vízből kiszedve lapos tányéron hagyjuk kihülni. A kihűlt brokkolit rózsáira szedjük. A lisztből, a két tojássárgájából 2 dl lanygyos vízzel, 2 evőkanál olajjal palacsinta tésztát készítünk. Szép simára keverjük! A brokkolit rózsákat először meghintjük lisztel, majd óvatosan nehogy szétessen, megmártjuk a palacsinta tésztában. Forró olajban egynként világos barnára sütjük.

Sárgarépás burgonyapuffancs:


20dkg sárgarépa, 15dkg burgonya, 1 tojássárgája, 2 evőkanál finomliszt, 2 evőkanál graham liszt, borsikafű, reszelt szerecsendió, jódozott tengeri só 5 dl olaj a sütéshez.

A megtisztított sárgarépát és burgonyát háztartási reszelőn lereszeljük. Hozzákeverjük a fűszereket és a tojássárgáját. Ráhintjük a lisztet is. Alaposan összekeverve pogácsákat formálunk belőle. Közepes forróságú olajban pirosra sütjük mindkét felét. Melegen tálaljuk.





 

Hozzászólás:





Hirdessen a receptoldal.hu-n! A felhasználók saját szakácskönyvei