Hogyan készül a pizza?

Szeretnél házilag pizzát sütni? Nem is olyan nehéz, mint gondolnád! Ötleteinkkel segítünk megvalósítani álmaid pizzáját!

Publikálva: 2012/04/04 · Szerző: Topor Erika

A pizzakészítés legfontosabb mozzanat a tökéletes tészta elkészítése. Ne lepődj meg, a pizza tészta a legtöbb esetben kelttészta-alapú. A Recept a következő:

Hozzávalók:

fél kg liszt
egy kocka élesztő fele
1 dl langyos tej
cukor

Elkészítés:

Langyos tejbe cukrot teszünk és ebbe morzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni.

Kimérjük a fél kiló lisztet, közepébe mélyedés készítünk, és a mélyedésbe sót szórunk. Ide kerül a felfuttatott élesztő is, majd elkezdjük az élesztőhöz keverni a lisztet.

Szükséges mennyiségű langyos vizet adagolunk hozzá, amíg összeáll a tészta. Kb. 10 percig dagasztjuk

Amikor a tészta szép sima, tálba tesszük, megszórjuk kevés liszttel, letakarjuk konyharuhával, és meleg helyen kelesztjük fél órát.

 

 

Amíg a tészta megkel, előkészítjük a hozzávalókat, melyeket majd rá akarunk tenni. Vegyük elő a nyújtódeszkát és a sordófát is, mert az első pár nyújtásra a legcélszerűbb a sordófát használni, utána már lehet dobálni a levegőben - de ezt gyakorlottabbaknak ajánlom a kedzeti kudarc elkerülése végett.

Ha a tésztánk megkelt, akkor a felülete megnyúltnak néz ki, és szépen gömbölyödik a tálban, ahol kelesztettük.

A deszkára szórjunk egy kevés lisztet, tegyük rá a megkelt tésztát és a belisztezett sodrófával kezdjük el óvatosan megnyújtani. Ne csak egy irányba haladva nyújtsuk, hanem minél több irányba haladjunk, annál szabályosabb formájú lapos tésztát kapunk.

 

 

A kinyújtott tésztát illesszük bele a tepsibe, amiben sütni fogjuk a későbbiekben. Egy nagyon kevés olajat kenjünk szét a formára vágott pizzatésztán - ettől nem fog kiszáradni sütés közben a tészta, puha és szeletelhető marad. 2-3 evőkanál olaj elég lesz, ezt oszlassuk el a tészta teljes felületén. A szegélyeket se hagyjuk ki.

Következő lépésként szeleteljük fel a hozzávalókat. Bármi rátehető a pizzatésztára, ami csak eszünkbe jut. Különböző sajtfélék, zöldségek, húsok, halak, tengergyümölcsei. A lényeg, hogy az ízek passzoljanak egymáshoz.

Fűszeres pultokban számtalan helyen kapható igazi pizzafűszer, így nem kell házilag magunknak előállítani. De ha mégis saját keveréket alkotunk, akkro a fő összetevő a bazsalikom, oregánó ne maradjon ki!

 

 

Készítsünk paradicsomszószt házilag, vagy vásárolhatunk is kész pizzaszósz alapot. Kezdőknek ajánlott az előre elkészíültet használni, gyakorlottabbak maguk is kikeverhetik a paradicsomos szószt hozzá. A klasszikus pizzaszósz paradicsomos, de számtalan más megoldással is találkozhatunk az étapokon. Van sajtos, tejfölös, fokhagymás alap, de előfordul a kapros és túrós szósz is. Mi most paradicsomszósszal dolgozunk. Kanalazzuk szépen rá a masszát a beolajozott tésztára.

 

 

A szósz után jöhetnek az ínycsiklandozó feltétek. Szórjuk meg sajttal, rétegezzük rá a zöldségeket (paradicsomot, paprikát), fektessük rá a kolbászt vagy szalámit, amit csak megkívánunk.

Majd az összes réteg tetejére kerülhet egy újabb adag sajtreszelék, a tökéletesség kedvéért.

 

 

 

A rendesen megrakott pizzánál a a tészta nem látszik ki. Ne féljünk alaposan megpakolni, mert annál finomabb lesz a végeredmény!

Ha készen vagyunk, előmelegített sütőbe tegyük be sülni. Aranybarnára süljön a szegélye, és a sajt kellemesen olvadjon rá. Közepes lángon érdemesebb lassabban sütni, mint magas lángon gyorsabban. Várjuk ki inkább a lassabb sűlést, a végeredmény kárpótol a pár perc éhezésért cserébe!

 

 

A kész pizzát pizzaszeletelővel a legkönnyebb felvágni cikkekre. Először vágjuk félbe, majd a feleket egy lendülettel újra félbe, és így haladjunk szabályos felezésekkel.

A végeredmény:

ínycsiklandozó, szabályos pizzaszeletek!

 

Jóétvágyat kívánunk!

Hozzászólás:





Hirdessen a receptoldal.hu-n! A felhasználók saját szakácskönyvei