Hozzátáplálás

A kisbaba 6 hónapos kora körül válik éretté egyéb ételek fogyasztására. Nem szigorúan 6 hónaposan kell kezdeni a kóstolgatást. Van, aki hamarabb igényli az új ízeket, más babák meg még sokáig el vannak csak anyatejjel. Inkább a babád jelzéseit figyeld. Kínáld meg egy kanálka gyümölccsel, ha nem tetszik neki, akkor várj egy pár napot az újabb kísérlettel. Az evés nem verseny, mindennek megvan a maga ideje.

Publikálva: 2012/01/11 · Forrás: Babaetető.hu

Az első falatokat szoptatás után kínáld, és nem szabad erőltetni. Talán a délelőtti alvást követő időpont a legjobb. Építsd be a napirendbe, és mindig ugyanabba az időpontban etesd. Először a gyümölcs levével, pürével kínáld és kanalat használj. Most ne törődj a tisztasággal.

Az új gyümölcsöt, zöldséget egyenként vezesd be, és legalább 3-5 nap teljen el közöttük, hogy az emésztőrendszere megszokja. Figyeld meg, nem fáj e a hasa, nincs székrekedése, vagy hasmenése. A pelus tartalmából látod, hogy mennyire tudta megemészteni az adott ételt. Ha fontos, hogy hasznosítsa a tápanyagokat a baba, mert mondjuk kis súlyú, akkor párold meg a gyümölcsöt, vagy süssd meg héjában.

Az első alapanyagok, amikkel próbálkozhattok: burgonya, sárgarépa, alma, szelídgesztenye, sütőtök, cékla, zabpehely, kukoricadara, rizs.

Amikor túl vagytok az első kóstolgatásokon, akkor kezd el az a párosítást, pl: alma-sütőtök, cékla-sütőtök, sárgarépa-alma, gesztenyés krumplipüré. Bármelyik gyümölcsöt keverhetjük zöldségfélével. A zöldségeket célszerű párolni, vagy fóliába csomagolva megsütni. Így jobban megmarad az értékes tápanyagtartalom.

Nem szabad sózni, cukrozni fűszerezni! Már rég elfelejtettük mi is milyen finom, természetes íze van az ételeknek, ha nem ízesítjük őket. Harmadik összetevő lehet a zabpehely, kukoricadara, vagy egy kávéskanál olaj. Ettől kalóriadúsabb lesz a pép, és elősegítjük a vitaminok felszívódását.

Csak jó minőségű, hazai alapanyagokat használj!

Hozzászólás:

Hirdessen a receptoldal.hu-n! A felhasználók saját szakácskönyvei