Készíts házi fagylaltot!

Itt a nyár, fel hát a nagy házi fagylaltkészítési munkálatokra!

Publikálva: 2012/05/14 · Szerző: Topor Erika

Gyerekek, felnőttek kedvenc nyári édessége a fagyi. A boltok, utcai fagylaltárusok választéka végtelen, és nehéz nekik nemet mondani. A házilag készített fagyi nem csupán finomabb, de egészségesebb is, hiszen nincs benne szintetikus színezék, ízesítő, illetve mi mondjuk meg, mennyi zsír és cukor kerül bele.

Régen az eredeti fagylalt csupán jégből (vagy hóból), gyümölcspüréből, gyümölcsléből és mézből készült. Manapság a legtöbb fagylalt tej vagy tejszín alapú – minél zsírosabb a tejtermék, annál krémesebb az eredmény. ez főleg a fogyókúrázóknak fontos! A tejes, krémes fagylalt általában tojást is tartalmaz. Diétásabb változatokhoz a joghurt a legalkalmasabb alapanyag. A tejtermékmentes fagylalt a szörbet (sorbet) vagy a jégkása (granita) – ezek általában gyümölcsléből vagy püréből készülnek, amihez ízesítő- édesítőszereket adunk.

Ízesítőszerek lehetnek: csoki darabok, diók, mogyorók, esszencia kivonatok, gyümölcs darabok, likőrök.

Édesítőszerek lehetnek: cukor, fruktóz, méz, agavé szirup, juhar szirup, édes gyümölcspürék (pl mangó, banán, mézédes sárgadinnye).

Rövid fagyigép-áttekintő:

  • Profi konyhai fagylaltgépek -  ezek beépített fagyasztógéppel rendelkeznek, előnyük, hogy egyből lehet használni, hátrányuk, hogy nagyon drágák és nagyon súlyosak (kb 15kg).
  • Kis fagylaltkészítő készülékek -  az olcsóbb típusú fagylaltgépek keverőtálját használat előtt a fagyaszóban le kell hűteni 6-10 órán keresztül (modelltől függően). Ennek a típusnak előnye az, hogy olcsó és könnyen tárolható (és mozdítható!), hátránya, hogy spontán nem igazán lehet használni. Ráadásul a keverőtál sok helyet foglal a mélyhűtőben, sok esetben be sem fér – így vásárlás előtt feltétlenül ellenőrizni kell a tál méreteit! Továbbá nem csupán a gép kapacitása, de a motor hajtása és teljesítménye is modellként változó, amely állítólag befolyásolja a fagyi minőségét.
  • Elemes fagylaltgép – ez egy pici konyhai gép, amely a mélyhűtőben folyamatosan keveri a fagylaltot. Előnye a gyors és spontán fagyi készítésének a lehetősége, hátránya az elem használata, amely nem valami pénztárca- és környezetbarát módszer! (bár lehet tölthető elemmel is használni – egy adag elem kb 25 adag fagyira elég).  Ez talán a legpraktikusabb kiskészülék, hiszen úgysem naponta használjuk, és nem is túl drága – azonban nem egyszerű a beszerzése, és a recepteket felezni kell!

A fagylalt készítéshez szükségünk lehet még elektromos turmixgépre és habverőre, szűrőre (amin átpréseljük a gyümölcspürét), keverőtálakra, lapos fakanálra, mini kézi habverőre, fagyálló formákra - kifejezetten fagylatkészítéshez árusítanak pálcikás fagyimintákat is, - edényekre.

Fagylalt készítése

A fent említett gépekben a fagylalt készítés nagyon egyszerű  -  valójában a gépek végzik a munkát, nekünk csupán az alkotórészeket kell előkészíteni. Azonban a fagylaltot gép nélkül is el lehet készíteni a következő módszerekkel:

  1. Fagyasztóban habarva – a masszát egy fagyálló tálba töltjük,  betesszük a fagyasztóba, majd egy-két óránként robotgéppel átdolgozzuk – legalább 3-4 szer. Ez elég macerás, de a keletkezett jégkristályok összetörését csakis így lehet elérni – és őszintén szólva a végeredmény még így sem olyan krémes, mint a fagylaltgéppel készített fagyi.
  2. Hengeres módszer – az elkevert krémet egy henger alakú fagyálló tartályba öntjük, a tetejét jól rácsavarjuk, majd egy egy nagyobb henger alakú tartályba helyezzük. A két tartály közötti helyet jéggel és sóval kibéleljük. Lezárjuk a  a nagyobb tartályt, és a földön a lábunkkal 10-15 percig oda-vissza gurítgatjuk. A  fagyit megkeverjük,  majd a folyamatot megismételjük.
  3. Zacskós módszer -  a hengereshez hasonlóan sós jeget teszünk két jól zárható zacskó közé, a kisebbikbe töltjük a fagyasztandó masszát.

A hengeres és zacskós módszer gyerekek segítségével egy játék is lehet, de ne várjunk el tökéletes fagyit, bár még mindig kevesebb jégkristály keletkezik, mint a fagyasztóban állós módszerrel.

Léteznek olyan fagylaltok is, amelyekhez nem szükséges se fagylaltgép, se óránkénti kavargatás – ilyen pl a jégkása, semifreddo, parfé, továbbá a jégkrém, amely nem csupán a gyereke kedvence, de max. 10 perc munkát vesz igénybe. A fagyasztott joghurt is elkészíthető fagyigép nélkül.

 

Hozzászólás:

Hirdessen a receptoldal.hu-n! A felhasználók saját szakácskönyvei