Készíts házi vajat!

Eddig a boltban vetted a vajat és a sajtot? Ha egyszer legyártod a saját házi verziódat, jobb, ha készülsz, hogy a család többet nem kér másból.

Publikálva: 2012/04/18 · Szerző: Topor Erika

Tarka borsos krémsajt

Hozzávalók:

50 dkg natúr joghurt
1 dl 30%-os tejszín
1,5 kávéskanál só
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál frissen őrölt tarka bors


Keverjük el a tejszínt a joghurttal! A megtisztított fokhagymát zúzzuk egészen apróra, adjuk a tejszín és a joghurt keverékéhez, sózzuk. Szórjuk hozzá a frissen, durvára őrölt tarka borsot. Egy mély tálat béleljünk ki konyharuhával (tehetjük először szűrőbe), és öntsük bele a keveréket. Kössük össze szorosan a konyharuha széleit, a csomónál szúrjunk át rajta egy fakanalat, majd a fakanalat rakjuk egy tál szélére úgy, hogy a rajta lógó gömböc alja ne érjen a tál aljába. Tegyük be a hűtőbe csöpögni, 1,5 nap után kenhető krémsajtot kapunk, amely utána lezárva 4-5 napig tárolható a hűtőben.

Tipp: A borsoson kívül készíthetsz zöldfűszeres, diós vagy éppen lila hagymás krémsajtot is!

Elkészítés: 15 perc + érlelés

Zöldfűszeres vaj

Hozzávalók kb. 35 dkg vajhoz:

1 liter házi tejszín
1 teáskanál jó minőségű tengeri só
2 evőkanál aprított friss fűszernövény vegyesen (pl. snidling, rozmaring, petrezselyem)


Öntsük a tejszínt egy nagy tálba, szórjuk hozzá a sót. Elektromos mixerrel lassú fokozaton kezdjük el verni a tejszínt. Először sűrűsödni kezd, majd habbá keményedik. Verjük tovább, egyre nagyobb fokozaton, hogy a hab összeessen, aztán szép lassan csomókba gyűlve kezd a vaj elválni az írótól. Az írót öntsük le róla (tegyük félre, kenyértésztákhoz felhasználhatjuk). Villával keverve dolgozzuk bele a zöldfűszereket, majd egy szűrőbe tegyünk gézlapot. Kanalazzuk bele a vajat, csöpögtessük le, nyomkodjuk ki belőle a még esetleg benne maradt írót. Formázzuk, tegyük hűtőbe.

Tipp: A bolti UHT tejszín nem jó alap a vajhoz, vegyél például Fuchs vagy Cserpes tejszínt!

Elkészítés: 20 perc + hűtés

Hozzászólás:





Hirdessen a receptoldal.hu-n! A felhasználók saját szakácskönyvei