Kimchi (koreai savanyúság)

FőoldalFőfogásSavanyúságZöldségesételKimchi (koreai savanyúság)

Nehézség: könnyű · Idő: · Hozzávalók: 4 személyre

Kimchi (koreai savanyúság) hozzávalói:

  • Kimchi (koreai savanyúság)
  • Kimchi (koreai savanyúság) elkészítése:

    - Először leszedjük a kínai kel külső leveleit (kicsit leöblítjük a káposztát vízzel), majd negyedekre vágjuk, a torzsáikat levágjuk, és feldaraboljuk a leveleket. Egy üveg jénaiba rakjuk, 5-6 tk sót (vagy többet, az a lényeg, hogy jó sós legyen) rászórunk, kicsit összekeverjük, és leöntjük vízzel. Nehezéket teszek rá (jénai tetejét fordítva és arra még egy kis súlyt), és hagyom minimum 2-3 óráig (szobahőmérsékleten), de jobb esetben egy egész éjszakán át, hogy összeessen a káposzta. 

    - Míg a káposzta "elengedi magát", addig elkészítjük a "szószt" (fogalmam sincs, hogy végül hogy hívjam). A rizslisztet fél liter vízzel magas lángon felforralunk, majd forrás után kis lángon pár percig kavargatjuk. Lehűtjük, és míg hűl, megpucoljuk és feldaraboljuk a retket (én zsülienre szeleteltem, de lehet nagyobbra is). - A gyömbért is megpucoljuk és lereszeljük/apróra vágjuk, majd a fokhagymát is összezúzzuk.

    - A pirospaprikát összekeverjük a kihűlt rizslisztes masszával és a feldarabolt retekkel, valamint hozzáadjuk a gyömbért és a fokhagymát is, kevés cukrot teszünk bele, és ízlés szerint sózzuk. (Ha túl édesnek találnánk, akkor rakjunk bele egy kis sót). Mivel én egy éjszakán keresztül hagytam a káposztát erjedni, így a hűtőben pihent addig a szósz is. 

    - Reggel átöblítjük a káposztaleveleket, kicsit megnyomkodjuk, szűrőbe tesszük, hagyjuk, hogy lecsöpögjön, majd egy tálban összekeverjük a szósszal. 

    - Átmosott befőttesüvegekbe rakjuk, majd a tál mélyén maradt szószt felöntjük egy kis vízzel és a káposztára öntjük.

    - Szobahőmérsékleten hagyjuk még egy napig, hogy összeérjenek az ízek, majd hűtőben tároljuk.

     

    Kimchi (koreai savanyúság) tippek:

    Az ázsiai mániám megjelent az étkezésemben is. Addig nyűstöltem anyut, hogy én akarok ilyet csinálni, hogy további könyörgés helyett megvettem a hozzávalókat, és nekiestem.

    Fontos! Ahány ház, annyi kimchi! Szinte bármiből készülhet (krumpliból, sőt dinnyéből is!), és bármivel kiegészíthetjük. A koreaiak szoktak bele rákot is rakni, az új és a zöld hagyma is elfogadható, valaki répát is tesz bele. Konkrét alaprecept sincs, hiszen szokásonként változik. Igen erős (csípős) ízvilággal rendelkezik, de készíthetik édesnemes paprikából is.

    Tele van C-vitaminnal és a koreaiak szinte mindenhez ezt eszik, külön kimchi hűtőjük is szokott lenni.
    Jó étvágyat hozzá! :)

    MEGJEGYZÉS: Ha nem annyira rajongunk a csípős dolgokért, akkor egy kevés csipőspaprikát keverjünk össze édesnemes paprikával. :)

    Egy finom kimchi (koreai savanyúság) ebédre vagy vacsorára? Oszd meg ismerőseiddel!

    Publikálva: | Megtekintve: 2656 alkalommal | Népszerűség: 5.0

    Ezt a receptet csicsuszka küldte be nekünk, köszönjük!

    Szólj hozzá a recepthez:





    Hirdessen a receptoldal.hu-n! A felhasználók saját szakácskönyvei