Méteres kalács

FőoldalDesszertÉdesMéteres kalács

Nehézség: közepes · Idő: · Hozzávalók: 4 személyre

Méteres kalács hozzávalói:

  • Méteres kalács
  • Méteres kalács elkészítése:

    A tojások sárgáit fehéredésig kavarjuk a cukorral, majd kis adagonként, egymással váltakozva adjuk hozzá a meleg vizet és az olajat.
    Hozzáadjuk a masszához a sütőporral elkevert lisztet, végül a tojások fehérjének keményre vert habját.
    A tésztát elfelezzük, egyik fele sárga marad, a másik feléhez adjuk a 2 evőkanál kakaóport, az 1 evőkanál meleg vizet, és az 1 evőkanál étolajat.

    Ha van két egyforma formánk, szerencsénk van, egyszerre ki tudjuk sütni a két rúd tésztát, ha nincs, először a sárga, majd a barna tészta következik.
    Sütés előtt gondosan kizsírozzuk a forma redőit, és liszttel meghintjük.
    Őzgerinc forma helyett hosszúkás szögletes gyümölcskenyér formában is elkészíthető.

    Előmelegített, 180 °C-os sütőben sütjük ki kb. 25-30 perc alatt, a sütés vége felé célszerű tűpróbát alkalmazni.
    Sütés után a tészta széleit meglazítjuk a forma mellett, majd a formában hagyjuk 10-15 percig pihenni, csak utána borítjuk ki lisztezett munkafelületre.
    A tészta kicsit domborúra fog sülni, ezért ezt a részt egyenesítsük le éles késsel úgy, hogy a két rúd egyforma magas legyen megközelítőleg, ha a talpára fordítjuk.
    Ezután kb. 1 cm széles szeletekre vágjuk a rudakat.

    A krémhez a cukor felével kihabosítjuk a margarint.
    A cukor maradékát és a tejet is elfelezzük, és a pudingokat külön-külön elkészítjük a szokásos módon. Kevergetve hagyjuk kihűlni őket.
    A kihabosított margarin egyik feléhez kanalanként a sárga pudingot keverjük, a másik feléhez a puncsosat, ehhez az utóbbihoz a rumot is hozzáadjuk.

    A süteményt úgy állítjuk össze, hogy színben váltakozva ragasztgatjuk össze a sárga és barna tésztalapokat, ügyelve a kétféle krém sorrendjére is.
    Érdemes egy nagyobb tálcán (kb. 45-50 cm hosszú) két rúdban összeállítani a süteményt. Összeállítás után tegyük hideg helyre, hogy megdermedjen a krém, legjobb előző nap elkészíteni.

    Tetejét bevonjuk csokimázzal vagy tortabevonó csokoládéval, és amikor megköt a bevonat, kb. 45 fokos szögben szeleteljük fel ferdén.
    Forró vízbe mártott éles késsel szeleteljük.

    Nagyon mutatós, rendkívül kiadós és finom vendégváró sütemény.

    Méteres kalács tippek:

    Vagy: 25-30 dkg tortabevonó étcsokoládé + 4-5 evőkanál étolaj összeolvasztva gőz fölött

    Egy finom méteres kalács ebédre vagy vacsorára? Oszd meg ismerőseiddel!

    További szakácskönyvek:

    Szerző: Freya

    Teljes név: Topor Erika

    0 Szakácskönyv megtekintése

    Publikálva: | Megtekintve: 3271 alkalommal | Népszerűség: 5.0

    Szólj hozzá a recepthez:





    Hirdessen a receptoldal.hu-n! A felhasználók saját szakácskönyvei