Pontykocsonya

FőoldalElőételPontykocsonya

Idő: · Hozzávalók: 6 személyre

Pontykocsonya hozzávalói:

  • Pontykocsonya
  • Pontykocsonya elkészítése:

    A pontyot megtisztítjuk, kizsigereljük, és kifilézzük. A halhúst miután a bőrét is lefejtettük - csíkokra vágjuk, a fele söval, a pirospaprikával meg a cseresznyepaprikával bedörzsöljük, majd letakarva hűtőszekrénybe teszszük. A zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát fölszeleteljük, a zöldséget, a paprikát meg a paradicsomot negyedekbe vágjuk és lábasba szórjuk. A halcsontokat és a fejet a zellerzölddel együtt rárakjuk, majd annyi (kb. 1,2 liter) vizet ön tünk rá, hogy jól ellepje. A fölaprított fokhagymával meg a só másik felével ízesítjük. Nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángra állítjuk, és 25-30 percig főzzük. Közben a zselatinport 1,5 decí vízbe áztatjuk. A halalaplevet leszűrjük, a pácolt halat hozzáadjuk, 6-8 percig főzzük. A puha pontyot félrerakjuk, levét leszűrjük, fölforraljuk, megkóstoljuk, ha kell, megsózzuk, erős paprikával tüzesítjük. A zselatint belekeverjük, és gyöngyöző forralással 5 percig főzzük. Eleinte meg-megkeverjük, mert könnyen leég. A tojásfehérjét félig fölverjűk, majd 1 deci vízzel tovább verjük. Egy kevés forró levet belemerünk, majd az egészet a hallébe öntjük. Nagyon kis lángon még 5 percig főzzük, ezalatt le tisztul. 10 percig pihentetjük, hogy kissé ülepedjen, utána a tetejéről a habot óvatosan - ne törjük! - leszedjük, majd a zselatinos hallevet tiszta konyharuhán átszűrjük. A puha halat tányérokra rakjuk, paprikával, paradicsommal, petrezselyemmel, esetleg a főtt sárgarépával díszítjük. A hallevest ráöntjük, kocsonyásodni hagyjuk.

    Egy finom pontykocsonya ebédre vagy vacsorára? Oszd meg ismerőseiddel!

    Publikálva: | Megtekintve: 1499 alkalommal | Népszerűség: 5.0

    Szólj hozzá a recepthez:





    Hirdessen a receptoldal.hu-n! A felhasználók saját szakácskönyvei