Savanyú káposzta (hordós)

FőoldalSavanyúságFőfogásSavanyú káposzta (hordós)

Idő: · Hozzávalók: 4 személyre

Savanyú káposzta (hordós) hozzávalói:

Savanyú káposzta (hordós) elkészítése:

Ép, egészséges, kemény fejű (szabolcsi) káposztát használjunk. Egy-két napig prizmába rakjuk, esetleg letakarjuk, hogy a káposzta beizzadjon, mert ezáltal fehérebb savanyított káposztát nyerünk.

Külső borítóleveleitől megtisztítjuk, torzsáját eltávolítjuk, és - ha van, szeletelőgépen - vékony, hosszú szeletekre vágjuk, aztán 3% só behintésével hordóba jó erősen beletapossuk. (A taposásnál gumicsizmát használjunk!) A kiszedett torzsát, amelynek nagy cukortartalma van, szintén apróra szeleteljük és a káposzta közé keverjük. Amikor a kád megtelt, a jól betaposott káposzta tetejére tiszta káposztaleveleket teszünk, aztán lyukacsos fedővel leborítjuk, és kövekkel lenyomtatjuk. A savanyított káposztánál különösen vigyázni kell arra, hogy a betaposás tökéletes legyen, és a lé teljesen ellepje a káposztát.

Eleinte meleg helyen tárolhatjuk, hogy az erjedési folyamat minél előbb meginduljon. Naponta gondosan ellenőrizzük, hogy a lé ellepje a káposztát. Ha erjedés következtében a lé pimpósodik, törlőruhával gondosan szedjük le.

Miután az erjedés megindult, a nyomtatóköveket és a fedőt minden héten levesszük, 1-2%-os forró, sós vízben lemossuk. Természetesen leszedés előtt a felszínen úszó pimpókat letakarítjuk. A törlőruhákat is ilyen lében mossuk ki.

Ha az erjedés nem akarna megindulni, 20 liter vízben 0,6 kg sót és 0,6 kg cukrot feloldunk, a káposzta levét a kádból lefolyatjuk, és ezzel az oldattal felöntjük. Ha netán a káposzta leve elfolyna, úgy 3%-os langyos sós vízzel felöntjük annyira, hogy a lé ellepje a káposztát. Amennyiben a kád lyukas, és a lé ismételten elfolyik, ajánlatos jó edénybe átrakni, mert a gyakran felöntött kádban lévő káposzta nem erjed meg, hanem csak kimosódik a gyakori sós víz hozzáadásával, és íztelen lesz.

A hordóba lehet egy-egy réteg fejes káposztát is tenni úgy, hogy a kifúrt torzsa helyébe kevés sót hintünk, a káposztát a kádba sorjában berakjuk, 3% sóval lesózzuk, majd újra szeletelt káposztát rakunk. Utána újra lehet egy sor fejes káposztát berakni. Az utolsó réteg mindig szeletelt káposzta legyen. A rétegek közé birsalmát, tormát és kaprot is teszünk. (Ez a mennyiség egy 50 literes hordóhoz elegendő.)

Egy finom savanyú káposzta (hordós) ebédre vagy vacsorára? Oszd meg ismerőseiddel!

Publikálva: | Megtekintve: 15140 alkalommal | Népszerűség: 5.0

Szólj hozzá a recepthez:

Hirdessen a receptoldal.hu-n! A felhasználók saját szakácskönyvei