Sonkatál kaszinótojással

FőoldalElőételSonkatál kaszinótojással

Idő: · Hozzávalók: 12 személyre

Sonkatál kaszinótojással hozzávalói:

  • Sonkatál kaszinótojással
  • Sonkatál kaszinótojással elkészítése:

    A csülköt meg a sonkát fazékba rakjuk, és annyi vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje, majd puhára főzzük. Ha kész, levében hűlni hagyjuk, azután lecsöpögtetjük. (Főzőlevét más étel készítéséhez tegyük félre.) A "kikötözött" sonkát vékonyan fölszeleteljük. A csülköt egyben tesszük majd a tálra úgy, hogy húsos oldalát kiskéssel cikcakk alakban bevágjuk. Amíg a húsok főnek, addig sem tétlenkedünk, hanem elkészítjük a kaszinótojást. Ehhez a tojásokat a díszítéshez szánt kettővel együtt megfőzzük, hideg vízben jól kihűtjük. Ezután besamelmártást készítünk: 2 deka vajon megfuttatjuk a lisztet, vigyázva, nehogy megpiruljon. A tejet ráöntjük, kevergetve 1,5 percig főzzük. Akkorjó, ha sűrű és az edény falától elválik. Ezután hűlni hagyjuk. Közben 5 főtt tojást hosszában kettévágunk. Sárgájukat kikaparjuk, és szitán a maradék 10 deka vajjal meg a besamellel együtt áttörjük. Megsózzuk, megborsozzuk, egy kevés mustárral és a citromlével kellemesen pikánsra ízesítjük. A masszát habzsákba kanalazzuk, és nagy részét púposan a fél tojásokba töltjük, majd ezzel a felükkel lefelé egyenként rácsra borítjuk (a rács alá tálcát is fektetünk). - Így, ahogy van, a hűtőbe tesszük, amíg a bevonásához használt (szaknyelven zománc) mártást elkészítjük. A majonézt a tejföllel meg a tejszínnel simára keverjük, az 1 deci vízben fölolvasztott, de már csak langyos zselatint belecsurgatjuk. A tojások bevonása némi rutint igényel. Ha ugyanis a majonézes massza még meleg, híg, lefolyik a tojásokról. Ha azonban kihűl és megdermed, vízgőzre téve újra fel kell olvasztani. Tehát mindössze néhány perc az, amikor "lehet vele bánni". A fehér mártást evőkanállal egyenletesen a tojásokra merjük. Ezután újra a hűtőszekrénybe tesszük, hogy megdermedjen. A díszítéshez félretett főtt tojásokat cikkekre vágjuk. A kenyér héját levágjuk. Az így kapott cipó lesz a sonkaforma alapja, amit rögvest tálra is teszünk, és egy kevés tojáskrémmel vagy vajjal körbekenünk, hogy a sonkaszeletek rátapadjanak. Ezeket lehetőleg egyformán rakjuk rá úgy, hogy a szeletek félig takarják egymást. Ha a sonka újra összeállt, a főtt tojással meg kígyóuborka-karikákkal díszítjük, a csülköt az egyik oldalához fektetjük. A kaszinótojásokat körbevágjuk (így a lefolyt bevonómassza leesik róluk), és a tálra rakosgatjuk, tetejüket a maradék tojáskrémmel díszítjük. Végül a fölszeletelt vajat és a tormát is a tálra tesszük. Paradicsom- és paprikaszeletekkel, a megmosott és leszárogatott salátalevelekkel, vékony csíkokra vágott retekkel, fölszeletelt vagy egészben hagyott olajbogyóval meg petrezselyemlevelekkel díszítjük. Ha a tálon már csak a füstölt csülök árválkodik - ami eddig díszítésül szolgált -, "kikísérjük" a konyhába, kicsontozzuk, és kis szeletekre vagy kockákra vágva máris újra tálalhatjuk.

    Egy finom sonkatál kaszinótojással ebédre vagy vacsorára? Oszd meg ismerőseiddel!

    Publikálva: | Megtekintve: 4486 alkalommal | Népszerűség: 5.0

    Szólj hozzá a recepthez:





    Hirdessen a receptoldal.hu-n! A felhasználók saját szakácskönyvei